Міжнародний день Дніпра

У Дніпрі та його притоках водиться найбільший гризун Євразії – річковий бобер. Полювання на нього в Україні заборонено.

Крім того, у затонах живе річкова видра, а біля річки й частково у воді – норка. Вони занесені до Червоної книги України.

У Дніпрі водяться близько 70 видів риб

У Дніпрі водяться майже всі з відомих в Україні видів риб. Нижня частина річки багатша на рибу — там водиться 60—65 видів, тоді як біля Києва — лише40.

У цілому зачас існування водосховищ видовий склад риби в Каховському водосховищі зменшився від 67 до 56, в решті — від 58 до45-50.

Дніпро стикнувся з екологічними проблемами вже у середині XX століття

Уже в середині XX століття почали давати про себе знати екологічні проблеми. Це, в першу чергу, забруднення води промисловими стоками та хімікатами сільського господарства, побутовими відходами. Вони засмічують не тільки воду, а й береги великої ріки. Спостерігається руйнування охоронної прибережної зони в результаті порушень правил забудови.

Свято Міжнародний день Дніпра засновано з метою пропаганди серед людей бережливого ставлення до Дніпра, збереження екологічної і культурної спадщини Славутича.

За 50 років Дніпро може обміліти вдвічі

Україна за кілька десятиліть ризикує потрапити у залежність від інших країн через нестачу води: якщо нічого не робити, за 20 років степ підійде до Києва, за 50 років Дніпро обміліє вдвічі.

Щороку температура повітря у Києві впевнено перевищує норми на2°С, і якщо такі темпи збережуться, то протягом менш як 10 років температура зросте ще на5°С, і це позначається на водних ресурсах.

Заданими Асоціації рибалок України, у столичній акваторії з'явилося 56 мілин, які незабаром можуть стати островами. Так, нові острови вже визирають з води між мостами Метро і Патона.

Кiлькiсть переглядiв: 30