Впровадження системи НАССР в закладі дошкільної освіти


На виконання ст. 20, 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у закладі дошкільної освіти з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

НАССР- система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок.

Головним завданням системиHACCPє аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів в комору і до моменту подачі готової страви.

HACCP– це визнаний спосіб, який дає можливість впевнитись, що небезпечні фактори, які можуть вплинути на харчову безпечність, постійно та належно контролюються.

Впровадження системи НАССР в закладах освіти – є гарантом якості в громадському харчуванні. НАССР в закладах дошкільної освіти – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:

- В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в заклад дошкільної освіти (далі ЗДО) для приготування їжі для дітей;

- Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;

- Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:

- Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення харчоблоку;

- Особиста гігієна персоналу;

- Правильне прибирання відходів і сміття;

- Відсутність комах;

- Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;

- Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.


ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

Кiлькiсть переглядiв: 483